СУ "Св. Климент Охридски"

Научноизследователски проекти

Skip Navigation Links
 

Търсене

Новини

Вход в системата

 

 

>>Регистрация
>>Забравена парола

Ръководство


Сравнително изследване на иконографските програми на неизвестна група църкви в средновековна България. Принос към средновековната история на изкуството в България1.4.2022 г. 31.3.2024 г.

Целта на настоящото изследователско предложение е да се проучи стенописната украса на девет малки църкви, принадлежащи към групата на еднокорабните църкви със сводове и странични хороси. Целите на предложението са: (i) да се създаде теоретична рамка, (ii) да се посетят и проучат на място паметниците, (iii) да се реконструира иконографската програма на църквите, (iv) да се проведе сравнително изследване на иконографските програми на църквите, като се потърсят иконографски модели и влияния в известни художествени школи от периода, (v) да се датират стенописите и да се поставят в историята на средновековното изкуство в България и (vi) да се проучи възможната политическа, икономическа и социална обосновка на строителния проект на тази група почти идентични паметници. Целите ще бъдат постигнати чрез (i) целенасочено литературно проучване, (ii) теренно проучване на деветте църкви, представляващи интерес, (iii) вътрешно и външно сравнително изследване и (iv) историческа документация, чрез времева и пространствена интеграция. Това е оригинално изследване, което ще открои част от наследството на България чрез популяризиране на нейното църковно средновековно изкуство. Предложеното изследване ще открие нова област на изследване - по-малко позната досега - и ще покаже необходимостта от нови учени, които да се занимават с изкуството и археологията на средновековна България. Успешното завършване на проекта ще доведе до популяризирането на един пренебрегван аспект на средновековното българско изкуство и ще допринесе за създаването на конкурентноспособни научни изследвания в страната.
Post-Byzantine art, Medieval art, ecclesiastic art, Bulgarian art, history of art, Balkans, iconographic program, mural paintings

Детайлна информация

Национален
„Конкурс по Национална научна програма Петър Берон. Наука и иновации с Европа.“ – 2021 г. МОН - Фонд „Научни изследвания”
120000,00 0,00

Координатор


Софийски университет "Св. Климент Охридски"

д-р Александра Трифонова

Участващи подструктури на СУ "Св. Климент Охридски"


Ръководител(и) в СУ "Св. Климент Охридски"


Партньори на проектаНаучни прояви

<август 2022 г.>
пнвтсрчтптсбнд
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234