СУ "Св. Климент Охридски"

Научноизследователски проекти

Skip Navigation Links
 

Търсене

Новини

Вход в системата

 

 

>>Регистрация
>>Забравена парола

Ръководство


КОРЕЛАЦИЯ НА КЪСНОКРЕДНИ ПАЛЕОКЛИМАТИЧНИ СЪБИТИЯ И ЕТАЖНИ ГРАНИЦИ – ДОКАЗАТЕЛСТВА ОТ ТЕТИСКИ КЛЮЧОВИ РАЗРЕЗИ В БЪЛГАРИЯ И АВСТРИЯ1.9.2019 г. 1.9.2021 г.

Климатичните изменения и свързаното с тях повишаване на глобалното морско равнище на Земята засягат цялото човечество и са особено актуални за науката. Следите от глобалното затопляне са реален факт и дават основание на учените да прогнозират, че вероятно сме на прага на един нов парников (Greenhouse) интервал, с бързо повишаващо се морско равнище и нива на въглеродния диоксид, известни от екстремните Кредни температурни максимуми. За да предвидим бъдещите промени на климата и морското равнище ние се нуждаем от нови знания и изясняване на фосилния запис от края на мезозойската ера и Кредния период. Кредният период (145 – 66 млн.год.) е последният интервал на дълготраен топъл климат (Greenhouse) в историята на Земята. Установени са 3-4 дългосрочни фази на затопляне и застудяване, включително с етапи на екстремни условия. Тези фази са маркирани в скалите от екскурси на изотопите на кислорода (δ18О) и въглерода (δ13С), изменения в асоциациите на фосилния микропланктон и безгръбначни фауни, както и в асоциациите на фосилен полен, документиращи съществуващата сухоземна растителност. Чрез тези данни кредните разрези и техният фосилен запис са една изключително надеждна лаборатория за по-добро разбиране на причините и особено следствията от глобалните климатични изменения и колебанията на морското равнище в условията на топъл (Greenhouse) климат и могат да ни дадат надежден ключ за да предвидим бъдещите процеси на Земята. Настоящият проект предлага изучаване и корелация на глобални къснокредни палеоклиматични събития и етажни граници в ключови разрези от Тетиската област на териториите на България и Австрия. Негови основни цели са: 1. Корелация на отделни седиментни последователности от България и Австрия, използвайки прецизна биостратиграфия, изотопни криви на повърхностния воден слой и остатъчна намагнитеност и отнасянето им към разграничените климатични цикли; 2. Документиране на връзката между колебанията на морското равнище и събития като глобалната морска аноксия (OAE events) и глобалното отлагане на червени океански пластове (CORBs) в изследваните области. Темповете на промените ще бъдат изчислени с високоразделителна астрохронология (основана на циклостратиграфия и остатъчна намагнитеност). Целите на проекта ще бъдат постигнати чрез комплексно приложение на класически палеонтолого-стратиграфски методи и най-съвременни изотопни (δ18О, δ13С, ), (Sr87/Sr86) анализи и остатъчна намагнитеност. Резултатите от проекта ще окажат влияние върху научната методология за изследване на горнокредните седиментни последователности в двете изследвани области, чрез съвместната научна експертиза на участниците от Университета във Виена и Софийския университет и чрез прилагане на комплексни и най-съвременни методи на изследване. Те ще бъдат широко разпространени чрез участие с доклади в международни и национални геоложки конференции и публикации в авторитетни списания с импакт фактор.
Креда, глобални събития, България, Австрия

Детайлна информация

Международен
Фонд научни изследвания - Програма за двустранно сътрудничество 2018 г. България-Австрия МОН - Фонд „Научни изследвания”
39000,00 0,00

Координатор


СУ "Св. Климент Охридски", ГГФ, Катедра Геология, палеонтология и изкопаеми горива

доц. д-р Полина Павлишина

Участващи подструктури на СУ "Св. Климент Охридски"


Ръководител(и) в СУ "Св. Климент Охридски"


Партньори на проектаНаучни прояви

<декември 2019 г.>
пнвтсрчтптсбнд
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345