СУ "Св. Климент Охридски"

Научноизследователски проекти

Skip Navigation Links
 

Търсене

Новини

Вход в системата

 

 

>>Регистрация
>>Забравена парола

Ръководство


Българското духовно пространство – история и култура без граници. Непознатото културно-историческо наследство в Западнобългарските земи17.12.2018 г. 17.6.2023 г.

Основната цел на проекта е изследване, документиране и популяризиране на културно-историческото наследство в западнобългарските земи. Вниманието ще бъде насочено към малко известни и слабо проучени райони в Северозападна и Югозападна България, както и български църкви и манастири, които днес се намират извън съвременните граници на България. Изследването ще обхване периода от ранното християнство до Възраждането. Обект на проучване и популяризиране ще бъдат по-малко известни за широката общественост християнски паметници и съхраненото в тях движимо културно-историческо наследство (икони, утвар, книги, документи). В рамките на проекта ще се осъществят теренни проучвания и експедиции, в хода на които ще се заснемат и опишат набелязаните обекти, като по този начин ще се поставят основите за изграждането на една съвременна дигитална база данни. Тя би могла да бъде в услуга на местни общински и културни институции и да спомогне за развитие на културния туризъм. Резултат от изпълнението на проекта ще бъде издаването на научно-популярни материали (пътеводители), изготвянето и представянето на фотоизложба и мултимедийни презентации пред широка аудитория. С изготвените презентационни материали ще бъдат популяризирани слабо известни християнски храмове от изследвания район, като се подчертае тяхното значение за обществото като пазители на българската духовност и култура и ще бъдат очертани нови културно-исторически маршрути. Един от акцентите на проекта е образователната дейност, извършвана по време на научните теренни експедиции, в които ще бъдат включени студенти. Те ще бъдат ангажирани с конкретни задачи, например библиографско проучване на отделни паметници и документирането им на място. Събраният по време на научно-изследователската и теренна работа по проекта, библиографски, архивен и актуализиран фотоматериал, ще бъде използван и пряко в преподавателската дейност от членовете на научния екип. В резултат на научно-изследователската дейност по проекта се планира участие на членовете на екипа в научни форуми и издаване на научни публикации по отделни проблеми, свързани с темата на проекта за проучване, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство в посочения регион.
църковна история, християнство, църкви, манастири, Западна България, изкуство, книжовност, Средновековие, Възраждане

Детайлна информация

Национален
Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства – 2018 г. МОН - Фонд „Научни изследвания”
88000,00 0,00

Координатор


Катедра "Романистика"-ФКНФ

Доц. д-р Румен Бояджиев

Участващи подструктури на СУ "Св. Климент Охридски"


Ръководител(и) в СУ "Св. Климент Охридски"Доцент, rboiadzhiev@dujcev.uni-sofia.bg

Партньори на проектаНаучни прояви

<май 2024 г.>
пнвтсрчтптсбнд
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789