СУ "Св. Климент Охридски"

Научноизследователски проекти

Skip Navigation Links
 

Търсене

Новини

Вход в системата

 

 

>>Регистрация
>>Забравена парола

Ръководство


Изследване на процесите свързани с резорбцията на лекарствени вещества в стомашно-чревния тракт1.11.2018 г. 1.11.2020 г.

Оралното приемане на лекарства е най-разпространеният начин за лекарствено доставяне. Въпреки това, оралното доставяне на нови лекарства все още поставя редица предизвикателства, които са свързани с ниската водна разтворимост и/или ниската степен на преминаване през мембраната на чревните клетки (ниска пропускливост) на лекарствените вещества (ЛВ). Във връзка с това, Европейският съюз финансира проект на тема „Европейска мрежа за разбиране на процесите свързани с абсорбцията в стомашно-чревния тракт“, акция CA16205 по Европейската програма за сътрудничество в областта на научните изследвания и технологии (COST). България е представена в цитирания проект чрез проф. д-р Славка Чолакова, която участва в неговата подготовка и понастоящем е член на управителния съвет. Останалите участници в научния екип на настоящото проектно предложение (пълният списък е даден по-долу) също са членове на акция CA16205. Целта на предлагания в рамките на акцията проект е да задълбочи разбирането на процесите на разтваряне и резорбция на ЛВ в стомашно-чревния тракт (СЧТ) и по този начин да позволи подобряването на оралната бионаличност на ЛВ с неподходящи физикохимични свойства (каквито са голяма част от новите ЛВ). В хода на проекта ще бъдат изследвани два основни ефекта: (1) влиянието на компонентите на лекарствената формулировка (масла, сърфактанти, ко-солвенти) върху разтворимостта и пропускливостта на ЛВ и (2) влиянието на храни и хранителни компоненти върху разтворимостта и пропускливостта на различни формулировки на ЛВ. Експериментите ще бъдат проведени при условия близки до тези в СЧТ като за целта ще бъде използван ин витро модел, разработен от членовете на колектива в минали изследвания. За определяне на чревната пропускливост ще бъде разработен неклетъчен модел на мембраната на чревните клетки, в съответствие с актуалните тенденции в областта. Валидирането на модела ще бъде извършено чрез експерименти с животни, които ще бъдат проведени сътрудничество с колеги от COST акцията. Молекулните механизми на наблюдаваните ефекти ще бъдат изследвани с допълнителни методи като лазерносветоразсейване, крио-трансмисионна електронна микроскопия, ЯМР, оптична и флуоресцентна микроскопия и молекулна динамика. Получените резултати ще позволят разкриването на основните фактори и взаимодействия контролиращи разтворимостта и пропускливостта на ЛВ при условия близки до тези в СЧТ. На тази основа ще бъдат предложени насоки за разработването на усъвършенствани формулировки на ЛВ, осигуряващи висока орална бионаличност и минимално взаимодействие с храни.

Детайлна информация

Национален
ФНИ- програма за предоставяне на национално съфинансиране за участие на български колективи в утвърдени акции по Европейскатa програма за сътрудничество в областта на научните изследвания и технологиите COST МОН - Фонд „Научни изследвания”
40000,00 0,00

Координатор


Софийски университет "Св. Климент Охридски", Катедра Инженерна химия и фармацевтично инженерство

проф. Славка Чолакова

Участващи подструктури на СУ "Св. Климент Охридски"


Ръководител(и) в СУ "Св. Климент Охридски"


Партньори на проектаНаучни прояви

<декември 2018 г.>
пнвтсрчтптсбнд
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456