СУ "Св. Климент Охридски"

Научноизследователски проекти

Skip Navigation Links
 

Търсене

Новини

Вход в системата

 

 

>>Регистрация
>>Забравена парола

Ръководство


Рационална платформа за устойчива продукция на фармацевтично значими молекули от растения и техни ин витро култури15.11.2018 г. 15.5.2020 г.

Хроничните възпаления и злокачествените туморни образувания са социално-значими заболявания, засягащи милиони хора в световен план. Хемотерапевтичните агенти от синтетичен произход, използвани в клиничната практика, не изпълняват големите очаквания към тях, въпреки сериозните инвестиции в тази посока. Успоредно с това се увеличават научно-базираните доказателства за потенциала на вторичните растителни метаболити за инхибиране на конкретни стъпки от канцерогенеза и съпътстващите възпалителни процеси, което подчертава значимостта им в посока превенция и терапия на тези заболявания. Целта на предлагания проект е да се обедини експертизата на партньорите по проекта в областта на химията на природните съединения и метаболомиката, растителната физиология и биотехнология, и модерните методи за оценка на биологична активност. Така ще бъде създадена рационална платформа за устойчива продукция на ценни за фармацията биологично активни молекули от растения и техни ин витро системи. За осъшествяване на целите са обединени научни екипи от три академични партньора от България и Великобритания. Проектът е предназначен както за генериране на нови резултати от научните изследвания, така и да спомогне за укрепване и развитие на индивидуалния и институционално научно-изследователски капацитет. Това ще бъде постигнато чрез осигуряване на мобилност на младите учени в проекта и провеждане на мултидисциплинарни изследвания, с оглед разработване на нови изследователски теми. Като цяло проектът ще повиши знанието за биосинтеза на фармацевтично значими фенилетаноидни и иридоидни гликозиди, което ще даде ефективен инструмент за управление и по-добра “експлоатация“ на вторичния метаболизъм на растения от род Verbascum и Veronica и по този начин създаване на т.нар. “растителни клетъчни/тъканни фабрики“. Проектът е създаден с цел постигане на високи научни резултати и е в пряка връзка с Националната стратегия за научни изследвания и Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България за периода 2014-2020 г.
Ендемични медицински растения; фенилетаноиди; иридоиди; метаболомика; трансформирани коренови култури; противовъзпалителни молекули; цитопротективна активност

Детайлна информация

Национален
Конкурс за финансиране на научни изследвания в приоритетни области – 2014 г. Министерство на образованието и науката
18900,00 0,00

Координатор


Институт по органична химия с Център по фитохимия, БАН

Проф. Венета Капчина-Тотева/Женя Йорданова

Участващи подструктури на СУ "Св. Климент Охридски"


Ръководител(и) в СУ "Св. Климент Охридски"


Партньори на проектаНаучни прояви

<декември 2018 г.>
пнвтсрчтптсбнд
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456